Shopping Cart

Hoe berekenen jullie de trekkracht van een magneet?

In de webwinkel vind je bij de magneten een indicatie van de trekkracht van een magneet. Dit is een indicatie, omdat de werkelijke trekkracht afhankelijk is van diverse omstandigheden. Natuurlijk is het materiaal van de magneet en de grootte ervan, van invloed op de uiteindelijke trekkracht. Maar er spelen meer factoren mee die de uiteindelijke trekkracht beïnvloeden. Die invloed kan natuurlijk positief zijn, maar ook een negatieve werking op de trekkracht hebben.

We gebruiken voor het berekenen van de trekkracht een speciale rekentool. Hierbij wordt de grondstof van de magneet, de magnetische kracht en de grootte van de magneet in de berekening meegenomen. Ook wordt in de berekening de ondergrond meegenomen. De ondergrond is belangrijk, omdat die natuurlijk een grote rol speelt in het uiteindelijke resultaat. 

In de berekeningstool gebruiken we de theoretische verbinding van de betreffende magneet op een metalen ondergrond van 1 mm dik. Maar dit is natuurlijk theoretisch. De ondergrond die uiteindelijke gebruikt wordt kan vanzelfsprekend heel anders zijn. En zo ook de samenstelling van het materiaal. Een magneetbord van metaal zal een bepaalde dikte hebben. De dikte van het metaal, maar ook samenstelling van het gebruikte materiaal is van invloed op de uiteindelijke kleefkracht. Een glasmagneetbord (een magneetbord met een glasplaat ervoor gemonteerd) heeft weer een heel andere aantrekkingskracht, doordat de glasplaat de aantrekkingskracht negatief beïnvloed. En bij magneetverf speelt een rol hoeveel lagen verf er op de ondergrond zijn aangebracht. Wie de magneten tegen elkaar gebruik zal merken dat de kleefkracht weer een stuk sterker is.

Kortom: de trekkracht betreft is de door ons benoemde trekkracht echt een indicatie. Het kan bijvoorbeeld gemakkelijk zijn om te zien hoeveel sterker een grotere magneet precies is. Wie gaag wil dat we een berekening maken op basis van de toepassing, kan natuurlijk altijd even contact met ons opnemen. Waarschijnlijk kunnen we hier een aparte berekening voor maken, beter toegespitst op de werkelijk situatie thuis.

Lees ook waarom een magneet soms (veel) minder kracht lijkt te hebben dan opgegeven.

ONZE WINKEL IN EDE

is maandag t/m vrijdag geopend zodat je onze magneten kunt ervaren.

GRATIS VERZENDING

bij bestellingen vanaf 25 euro binnen Nederland

GEMAKKELIJK RETOUR

binnen 90 dagen na ontvangst van je bestelling bij je thuis en binnen NL.

VEILIG BETALEN IN DE SHOP

via beveiligde verbindingen naar je bank