Shopping Cart

Waarom heeft de magneet minder kracht dan opgegeven?

Magneten kopen, voor magneetjes moet je bij MagneetjesWinkel.nl zijn!

Mijn magneet houdt minder gewicht. Hoe komt dat?

Een magneet kent verschillende toepassingen die ervoor zorgen dat een magneet in de praktijk minder kracht lijkt te hebben dan aangegeven. Dat heeft verschillende oorzaken. In dit artikel leggen we uit hoe dit komt.

We geven bij vrijwel iedere magneet vanuit een berekening een maximale trekkracht aan. Hierbij wordt uitgegaan van een belasting die loodrecht op het oppervlakte werkt. Wanneer er aan de magneet iets hangt (zoals bij haakmagneten) dan spreken we over een afschuifkracht. Hierbij staat de tegenwerkende kracht parallel aan, dan is de kracht een stuk minder. Dit is ongeveer 15 – 25% van de trekkracht.

afschuifkracht magneten
Indien de belastende kracht niet loodrecht op het contactoppervlak werkt, hangt de werkelijk maximale kracht van de wrijving tussen het hechtoppervlak en de magneet af. Wordt de maximale waarde overschreden, dan begint de magneet te schuiven.
 
De maximale wrijvingskracht is afhankelijk van volgende factoren:
 
Oneffenheden in beide contactoppervlakken. Hoe ruwer de oppervlakken zijn, hoe groter de maximale wrijvingskracht zal zijn. 

Hoe groter de kracht is, waarmee beide contactoppervlakken tegen elkaar worden gedrukt, hoe groter de maximale wrijvingskracht zal zijn.

Wat is de afschuifkracht?

schuifkracht magneten
Bij magnetische toepassingen werkt de belastende kracht soms parallel aan het oppervlak. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer je een magneethaak gebruikt. In Dat geval kan de magneet beduidend minder worden belast dan de aangegeven maximale trekkracht.
 
Omdat de omstandigheden niet goed bekend zijn, kunnen wij voor de maximale trekkracht (parallel aan het contactoppervlak) niet de exacte trekkracht, maar slechts een indicatie geven.

Vuistregel hierbij is dat bij gebruik van Neodymium magneten van de uiteindelijke trekkracht ongeveer 15% overblijft.

Tip om de trekkracht te verbeteren

Om de afschuifkracht te verbeteren kun je onder de magneet een de anti-slip kleefrondjes gebruiken. Deze zorgen voor minder afschuifkracht door de anti slipwerking. 

  • kp.gw .15.p.06.1000 pic2
    0,75 Ja, dit wil ik!
ONZE WINKEL IN EDE

is maandag t/m vrijdag geopend zodat je onze magneten kunt ervaren.

GRATIS VERZENDING

bij bestellingen vanaf 25 euro binnen Nederland

GEMAKKELIJK RETOUR

binnen 90 dagen na ontvangst van je bestelling bij je thuis en binnen NL.

VEILIG BETALEN IN DE SHOP

via beveiligde verbindingen naar je bank