Gevel van magneten winkel in Ede

Noordpool magneet of zuidpool magneet

Wanneer trekken magneten elkaar aan?

Wil je de noordpool van een magneet bepalen, dan is dat veel minder ingewikkeld als het lijkt. Hoewel er op een magneet niet is aangegeven welke zijde de noordpool of de zuidpool is, je kunt dit vrij gemakkelijk zelf bepalen.

Bij een dikkere schijfmagneet of een staafmagneet is dit nog het meest gemakkelijk. Dan kun je de magneet op de draaibare kant leggen en de magneet draait vanzelf naar het noorden. Voor de dunnere soorten, of de blokmagneet en of de kogelmagneet, is dit natuurlijk wel wat lastiger omdat die niet gemakkelijk draaibaar zijn.

Wat je dan kunt doen is een dun stukje touw of visdraad gebruiken. Je hang het touw of draad loodrecht naar beneden en hangt er de magneet die je wilt testen aan vast. Ook dan zal de noordpool van de magneet naar het noorden wijzen. (Je moet dan natuurlijk wel weten waar het noorden zich bevindt.)

Dezelfde polen van een magneet stoten elkaar af

Een andere truc om te zien waar de noordpool of de zuidpool van de magneten zich bevinden, is om twee magneten tegen elkaar te houden. De noordpool van een magneet zal de noordpool van de tweede magneet afstoten. Je kunt twee dezelfde polen dus niet tegen elkaar aan duwen. Alleen de zuidpool en de noordpool van twee magneten trekken elkaar dus aan.

Wil je meer weten over magnetisme? Hier hebben we een aantal interessante links verzameld:

Wikipedia over magnetische polen
Wikikids geeft leuke info over magnetisme voor kinderen

Of kijk hier naar de uitleg van Mr Chad Academy: