Shopping Cart

Zaterdag 17 december zijn wij extra geopend van 11:00 uur tot 17:00 uur.

Wacht niet te lang met het bestellen voor de kerstdagen. De bezorgdiensten hebben het erg druk!

Magneetvissen hoe werkt dat

Magneten kopen, voor magneetjes moet je bij MagneetjesWinkel.nl zijn!

Lees hier alle tips voor magneetvissen

Magneetvissen in Nederland is een populaire hobby geworden voor jong en oud.In de steden met grachten zie je dan de magneetvissers met een lang touw op de bruggen staan om de mooiste en gekste voorwerpen uit de gracht te vissen. 

Magneetvissen hoe werkt dat? We leggen het je hier uit.

Wat is magneetvissen?

Magneten trekken metalen voorwerpen aan. En wanneer je magneet sterk genoeg is wordt een magneet al snel een hulpmiddel om ijzeren voorwerpen omhoog te hijsen. 

De hefmagneet is een voorbeeld waarmee in de industrie zeer zware ijzeren voorwerken van hun plek gehesen worden. Dit gebeurt dat met een elektro-hefmagneet. Hierbij gaat de magnetische werking uit van een elektronische spoel.

Wanneer de spoel wordt uitgezet verdwijnt het magnetisch veld en is de elektronische hefmagneet geen magneet meer.

(Dit is overigens iets heel anders dan een vismagneet.

hefmagneet

Het hijsen van zware metalen objecten kan ook met een zware Neodymium magneet met schroefdraad, met daarin een oogmoer gedraaid. Zo worden in veel gemeentes ook fietsen uit grachten gevist.

En waarschijnlijk heeft iemand op een dag gedacht dat het zo zelf ook op zoek kon gaan naar interessante vondsten uit het water. Een touw en een Neodymium magneet met een oogmoer is dus voldoende om te gaan magneetvissen.

Magneetvissen hoe werkt dat

Beginnen met magneetvissen

Beginnen als magneetvisser is niet moeilijk en kost in de basis geen hoge investering. Wie wil beginnen met magneetvisser heeft dus aan een Neodymium vismagneet met oog, een lang geschikt touw en sterke beschermende handschoenen genoeg. 

Het is wel aan te raden om niet te starten met een te zware magneet. Mocht je onverhoopt een flink object uit het water halen, kan het je fikse moeite kosten om de magneet los te krijgen. Hier heb je wat ervaring en handigheid voor nodig. 

Een voorbeeld: een zware vismagneet van 400 kilo kan objecten tot ongeveer 400 kilo houden. Dit noemen we de “trekkracht“. In feite is het een berekening van de kracht van een magneet, uitgedrukt in kilo. Om een dergelijke magneet van het metaal af te trekken, heb je dus meer dan 400 kilo ‘kracht’ nodig om de magneet los te krijgen.

Trekkracht vs schuifkracht van een vismagneet

Bij het meten van de kracht van een magneet ga je altijd uit van de kracht loodrecht op het oppervlakte. Wanneer een magneet zich verticaal op het object zit, dan is die kracht plotseling veel minder. Dit noem je de schuifkracht.

Globaal kun je ervan uitgaan dat van de trekkracht nog maar 20% overblijft als je een vismagneet van het oppervlakte af schuift. 
De vismagneet verwijderen door te schuiven gaat dus gemakkelijker.

Schuifkracht en trekkracht bij een vismagneet

Magneetvissen met kinderen

Magneetvissen met kinderen is een ware belevenis. Het zoeken naar schatten in het water spreekt voor hen enorm tot de verbeelding. Het is dus heerlijk om met hen aan het water actief bezig te zijn.

Wanneer je de goede voorbereidingen treft is magneetvissen met kinderen niet gevaarlijk. Een zwemvest is aan open water natuurlijk altijd aan te bevelen. Zorg ook voor een vismagneet die voor hen goed handelbaar is.

Wanneer de magneet teveel kracht heeft is het voor hen moeilijker die goed ver in het water te werpen. Maar vanzelfsprekend is het ook lastig om zware objecten naar boven te trekken. Bovendien kunnen ze dan de magneet niet goed van de gevonden schat af trekken.

Veiligheid staat voorop en daarom raden we dus een zwemvest aan. Maar ook het werpen van de vismagneet verdient bij het magneetvissen met kinderen extra aandacht. De magneet heeft een gewicht en wanneer deze tijdens het werpen tegen het hoofd aan zwaait kan dit fikse verwondingen geven.

Ook wat er opgevist wordt verdient aandacht en begeleiding. Soms wordt er munitie opgevist, of in een zeldzaam geval zelfs een wapen. 

Kortom, magneetvissen met kinderen zonder begeleiding wordt zeer afgeraden!

Magneetvissen bij kastelen

Als je gaat magneetvissen bij kastelen hoop je vast en zeker op het vinden van oude voorwerpen en munten. En juist dat is de reden dat magneetvissen bij kastelen niet toegestaan is.

Bij kastelen en sommige landgoederen kun je cultureel erfgoed opvissen. Dit is dus niet toegestaan.

Magneetvissen bij kastelen
Klik hier om naar de pagina over magneetvissen op de website van cultureelerfgoed.nl te gaan.

Een greep uit ons assortiment vismagneten

 • Vismagneet ferriet potmagneet verzinkt 80x18 60kg
  41,85 Ja, dit wil ik!
 • Vismagneet ferriet potmagneet verzinkt 80x18mm 90 kg
  69,85 Ja, dit wil ik!
 • Vismagneet D75-200kg
  73,85 Ja, dit wil ik!
 • vismagneet en dregmagneet voor magneetvissen tot 200 kg.
  196,00 Ja, dit wil ik!
ONZE WINKEL IN EDE

is maandag t/m vrijdag geopend zodat je onze magneten kunt ervaren.

GRATIS VERZENDING

bij bestellingen vanaf 25 euro binnen Nederland

GEMAKKELIJK RETOUR

binnen 90 dagen na ontvangst van je bestelling bij je thuis en binnen NL.

VEILIG BETALEN IN DE SHOP

via beveiligde verbindingen naar je bank