Shopping Cart

Magneet sluitingen voor de camper

Zijn magneet sluitingen voor de camper de juiste oplossing om de laatjes en deurtjes onderweg veilig gesloten te houden? Dat onderzochten we samen met Sid Citzen, dé bouwspecialist voor keukens in campers in Nederland voor gebruik bij zijn handgemaakte keukens en meubels in campers. We keken naar de gebruiksvriendelijkheid, toepassing en veiligheid tijdens het rijden. Is een magneet de oplossing om de kastjes en laatjes in de camper dicht te houden?

Sid bouwt busjes om tot complete campers. Gedreven door de passie voor het vrije ‘camperleven’ heeft hij van zijn hobby zijn vak gemaakt. Sid tovert een lege ‘Van’ om tot een complete camper. Op maat gemaakt voor iedere specifieke situatie. 

Voor de sluiting van de lades en kastjes dachten wij aan magneetsluitingen. Het voordeel is dat deze mooi weggewerkt kunnnen worden, zodat er geen zichtbare klem de buitenzijde zou ontsieren. De belangrijkste eis was dat de laatjes ook onder zwaardere omstandigheden onderweg dicht zouden blijven. Want bij een onverhoopte gevaarlijke manoeuvre of zelf ongeval met de camper wil je geen extra gevaar door rondslingerende keukengereedschap.

We gebruikten voor deze test een potmagneet van 16 mm doorsnede en een Neodymium magneet met een doorsnede van 12 mm bij 4 mm dikte. De potmagneet heeft een gat, dus erg geschikt voor een schroef. De sluitmagneet hebben we verlijmd met de sterke lijm voor magneten. Zo kregen we een geschikte sluiting voor de lades en de kastjes.

sids kitzen
potmagneet laatje camper
magneet sluiting laatje keukenkastje camper

Het principe werkt prima. Door de potmagneet in de lade te schroeven (en niet te verlijmen) zorg je voor een stevige verbinding. Wanneer er kracht komt bij het lostrekken van de lade zal een verlijmde magneet meer kracht moeten doorstaan. Voor de andere zijde is dit geen probleem. Zo kun je de verschillende polen op de magneet op de juiste wijze monteren zodat de magneten elkaar aantrekken in plaats van afstoten.

Zorg er wel voor dat de schroef goed ingedraaid wordt en zo netjes in het ingefreesde gat van de magneet valt. Zo maak je volledig gebruik van de magnetische aantrekkingskracht. Op de foto hebben we de schroef nog een stukje uitgedraaid om goed te laten zien dat de potmagneet geschroefd is.

Is een magneetsluiting voor in een camper sterk genoeg?

Uit onze test blijkt dat bij rustig rijgedrag de laatjes netjes dicht bleven. Maar bij een ruigere rijstijl bleek de sluiting door de krachten in de gevulde laatjes te groot en schoten deze toch nog open. Bij de lades die openen in de richting van de lengte van de camper bleken deze krachten groter te zijn. Dit kan bij hard remmen of snel uitwijken tot gevaarlijke situaties leiden. Overigens hadden de lades die openen in de breedte richting van de bus hier minder last van, omdat de kracht dan juist naar de zijkant van de lades  gaat.

Voor campers met een open bestuurderscabine raden wij deze magneetsluitingen dus af. In geval van een ongeval wil je natuurlijk niet ook nog een vliegend messenset om je oren. 

Bieden grotere magneten uitkomst?

Hoe groter de magneet, des de hoger de Trekkracht en sterkte wordt. Wat dat betreft kan een keuze voor een grotere magneet enige uitkomst bieden. Hierdoor zal echter ook de kracht die nodig is om de lades te openen groter zijn. Dit zal de functionaliteit niet ten goede komen. In de praktijk zal een grote ruk nodig blijken en zal bij langdurig gebruik het laatje ook sneller beschadigen.

Magneetsluitingen in de caravan geen probleem

Vanzelfsprekend is deze manier van sluiting geen probleem wanneer je ze gebruikt in de caravan of als je camper een gesloten bestuurderscabine heeft. Een andere oplossing is om de inhoud van de laatjes voor vertrek leeg te halen en de inhoud op een andere, veilige plek op te bergen. Maar houd in ieder geval dit veiligheidsaspect in je achterhoofd, wanneer je de camper van magneetsluitingen voorziet.

Wil je dit materiaal kopen? Hieronder zie je de door ons gebruikte magneten. Vragen? Neem gerust even contact op, we helpen je graag verder!

Verbouwde camper
  • potmagneet neodymium 16mm
    1,89 Ja, dit wil ik!
  • Schijfmagneet Neodymium 12x1mm MagneetjesWinkel.nl
ONZE WINKEL IN EDE

is maandag t/m vrijdag geopend zodat je onze magneten kunt ervaren.

GRATIS VERZENDING

bij bestellingen vanaf 25 euro binnen Nederland

GEMAKKELIJK RETOUR

binnen 90 dagen na ontvangst van je bestelling bij je thuis en binnen NL.

VEILIG BETALEN IN DE SHOP

via beveiligde verbindingen naar je bank