Shopping Cart

Een magneet muur of magnetisch krijtbord maken

Magneetverf geeft legio mogelijkheden om creatief met een magneet muur aan de slag te gaan. Je kunt het zo gek niet bedenken, of het is mogelijk met de magische verf. Deze keer gaan we uitgebreid in op twee mogelijkheden met magneetverf:

  1. Hoe maak ik een magneet muur
  2. Hoe maak ik een magnetisch krijtbord

Trek je kluskleren dus maar alvast aan!

Inhoud:

Hoe maak ik een magneet muur?

Als je van plan bent een magneet muur te maken, ga je vast en zeker graag goed voorbereid aan de slag. Wij gaan je daarmee helpen. Allereerst is een goede voorbereiding nodig. En dat begint met onderzoek naar de ondergrond waar je op gaat werken. Dat geldt niet alleen wanneer je met magneetverf aan de slag gaat, maar eigenlijk voor iedere schilderklus.

Er zijn namelijk een paar problemen die je het beste voor kunt zijn. Want een bladderende muur (probleem 1) is niet waar je op zit te wachten. Bekijk dus eerst eens kritisch de ondergrond. Die moet schoon, vetvrij en droog zijn. Met schoon wordt ook bedoeld dat de muur niet mag afgeven of poederen. Controleer dit dus van tevoren, want oude muren kunnen wel eens (licht) poederen of afgeven. Is dat het geval? Dan kun je het beste de muur afnemen met water en een scheutje verfreiniger. Wij adviseren hiervoor altijd StMarc (aff), een uitstekende verfreiniger die ook nog eens de ondergrond neutraliseert. Helpt het afnemen alleen niet goed genoeg? Gebruik dan een fixeer waarmee je poederende ondergronden kunt vastzetten (aff).

Magneetverf Magnificentpaint Verf Voor Magneten 7

Ook als er zuiging in de ondergrond zit, zal je nog een voorbehandeling moeten geven voordat je met magneetverf aan de slag gaat. Want het is belangrijk dat het fijne ijzerstof dat in de verf zit, een goede hechting vindt. Een zuigende ondergrond vind je door een flink nat vaatdoekje even op de muur uit te knijpen.

Zie je dat het vocht langs de muur naar beneden loopt? Dan is er weinig tot geen zuiging meer. Zie je dat het water direct de muur intrekt? Dan zal je de muur eerst een voorbehandeling moeten geven met een voorstrijk tegen zuiging (aff). Wat je eventueel ook zou kunnen doen is een eerste laag latex op de muur te zetten, als je bijvoorbeeld nog een pot latex in huis hebt.

Maak het jezelf gemakkelijk

 Bij MagneetjesWinkel.nl vind je twee complete pakketten met magneetverf. Deze hebben we speciaal samengesteld om het je zo gemakkelijk mogelijk te maken. Want als je aan de slag gaat, wil je graag ook lekker door kunnen gaan. Niets is zo vervelend om met je kluskleren al aan, erachter te komen dat je geen verfbakje in huis hebt of iets anders mist. Daar hebben wij rekening mee gehouden, en bieden je een voordelig verfpakket waar alles al in zit. Tot een gratis set magneten aan toe, zodat je de hechting van magneten direct kunt controleren.

De verfpakketten bevatten de professionele magneetverf van Magnetic Paint. De Extra Strong kwaliteit van Magnetic Paint heeft 20% meer ijzerdeeltjes in zich dan de reguliere soorten. We adviseren voor grotere oppervlaktes, zoals muren en grote wanden, altijd deze kwaliteit te gebruiken. Het verfpakket met deze verf hebben we voor twee oppervlaktes: voor een magneetoppervlakte van 2 m² en 5 m².

Magneetverf verfpakket voor magneetwand of magneetmuur Magnetic Paint The Magnetic Company

Het verfpakket is uitgezocht op wat je nodig hebt. Geen overbodige attributen die je niet echt nodig hebt, maar wat je bij je klus ook echt gaat gebruiken. Naast de verf vind je in het pakket:

  • Afplaktape voor kwetsbare ondergronden
  • Afdekfolie
  • Anza vachtroller
  • Verfrolhouder
  • Verfbakje
  • Plat kwastje
  • Roerhoutjes

We hebben gekozen voor één en dezelfde maat roller bij de beide pakketten, ongeacht de grootte van de muur.  Dit doen we omdat dit de ideale maat roller is voor het rollen van magneetverf.

Door de toevoeging van ijzerpoeder is de verf namelijk zwaar in gewicht. Als je een grote(re) roller gebruikt, dan train je meer de spieren in je armen dan dat je op een prettige manier de verf aanbrengt. Vandaar dat we gekozen hebben voor het 10 cm brede rollertje van Anza. Een fijn rollertje om magneetverf egaal op te kunnen brengen!

Drie lagen magneetverf is altijd nodig!

Misschien vind je het minder leuk nieuws, maar drie lagen magneetverf is het absolute minimum om goede Neodymium magneten te laten hechten op de ondergrond.

Als je dacht dat je met één laag verf uit zou komen, kom je helaas bedrogen uit. Je hebt namelijk die laagdikte in metaalpoeder nodig om te zorgen voor een goede werking van de magneten. Met minder kun je het gewoon niet bereiken. Je brengt dus steeds een laag magneetverf aan, waarna je na vier uur droging steeds een nieuwe laag aanbrengt. Dit doe je minstens drie keer. 

We weten dat veel mensen geneigd zijn zuinigjes aan te doen bij het rollen van de magneetverf. Daarom hebben wij het liever over een hoeveelheid verf die je nodig hebt om een bepaald oppervlakte te kunnen maken. Bij een liter magneetverf hebben wij het al snel over 2 m² magneetmuur of magneetbord.

Als we het hebben over de 2,5 liter pot magneetverf, spreken we liever over 5 m² magneetmuur of magneetbord. We adviseren dus kortom liever een hoeveelheid die je ook daadwerkelijk op de ondergrond aanbrengt, dan over het aantal lagen dat je moet rollen.

De reden is simpel. Als je heel zuinig bent doe je misschien het hele oppervlak drie keer, terwijl je nog een kwart in de pot overhoudt. In dat geval heb je echt te weinig ijzerpoeder op de ondergrond aangebracht en bereik je niet het sterke effect dat je zou willen.

Wil je weten hoe je het aantal vierkante meters kunt berekenen? Dat kan met deze handige tool.

Magneetbord van verf is geen metaal

Het klinkt als een open deur, maar toch willen we het benadrukken. Een magneetbord gemaakt van magneetverf is niet te vergelijken met een magneetbord van metaal. Je moet er dus rekening mee houden dat de hechting van de magneten op magneetverf niet te vergelijken is met de trekkracht op volledig metaal. 

In de shop geven we bijna altijd een bepaalde Trekkracht voor magneten aan. Deze rekenen we uit door een tool te gebruiken. Deze tool rekent aan de hand van de maat en de magnetische waarde de Trekkracht uit. Hierbij gaan we uit van een metalen plaat van minimaal 1 millimeter dik. Nu denk je misschien dat dit goed te vergelijken is met de laagdikte van magneetverf, maar die vergelijking gaat niet op. Metaalpoeder in verf is niet te vergelijken met een volledig metalen plaat. Daarom is het belangrijk te kiezen voor sterke magneten. De ‘gewone’ zwarte ferriet magneten voldoen vrijwel nooit. Als je denkt dat je met de goedkope souvenir magneten ook nog een paar vellen papier op je magneetmuur vast kunt houden, word je teleurgesteld. Deze zijn niet sterk genoeg.

Magneetverf Magnificentpaint Verf Voor Magneten 8

Een magneet muur verven

Nu je weet van de omstandigheden waar je op letten moet en je alles in huis hebt, kun je beginnen met maken van je magneet muur. Verf heb je inmiddels klaarstaan en met de roerhoutjes uit je verfpakket begin je met het heel goed roeren van de verf. Dit is heel erg belangrijk! Het metaalstof is namelijk zwaarder dan de andere bestanddelen in de magneetverf en zakt snel naar beneden. Zorg dus dat je echt een aantal volle minuten goed roert en zorgt voor een homogene massa.

Met het speciale afplaktape voor kwetsbare ondergronden, kun je heel nauwkeurig een vlak bepalen. Zet eerst met behulp van een meetlat streepjes op muur, zodat je weet op welke hoogte het tape geplakt wordt. Dit zorgt ook dat je gemakkelijker rechte lijnen kunt maken. Druk tijdens het afplakken de tape even goed aan door er met de vlakke hand overheen te strijken.

Hierna kun je beginnen met het aanbrengen van de magneetverf. Eerst ga je de randjes met het platte kwastje verven. Hierna kun je beginnen met de vlakken van je magneetmuur te schilderen. Hiervoor gebruik je de meegeleverde roller. Na de eerste laag laat je de verf minstens vier uur drogen. Tussen de lagen door niet schuren, want dan haal je juist weer ijzerpoeder van de ondergrond weg. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Na vier uur kan de volgende laag aangebracht worden.

Mors je met de verf? Dat is geen probleem. De verf is op waterbasis. Houd een nat vaatdoekje bij de hand, zodat je gemakkelijk de spetters of spatten kunt verwijderen. Hoe sneller je hier bij bent, hoe gemakkelijker het gaat. Want verf die al is opgedroogd kan nog maar moeilijk verwijderd worden.

Let er dus op dat je echt de hoeveelheid magneetverf gebruikt die voor de oppervlakte bedoeld is. Minder laagdikte betekent ook minder magneetkracht!

Je kunt na de vier uur droging van de magneetverf een nieuwe laag opbrengen. Ook dan kun je het beste weer even beginnen met de randjes. Drie lagen is voldoende om met sterke magneten een goed resultaat te behalen. Maar zorg dat er genoeg laagdikte is gebruikt! Let er dus op je echt de hoeveelheid magneetverf gebruikt die voor het oppervlak bedoeld is. Minder laagdikte betekent ook minder magneetkracht! In principe is het zelfs zo dat hoe meer lagen je aanbrengt, hoe beter de aantrekkingskracht wordt. Wees dus zeker niet te zuinig!

De magneet muur krijgt kleur!

Na de laatste laag laat je voordat je met je magneetmuur verder gaat, de verf 24 uur drogen. Dit geeft de verf de kans om de meeste vluchtige stoffen te laten verdampen en kan wat problemen met de hechting van je laatste laag voorkomen. Trek het afplaktape na je laatste laag magneetverf wel eerst voorzichtig van de muur. 

Magneetverf Magnificentpaint Verf Voor Magneten 2

Waarschijnlijk wil je dat je magneetmuur een leuke kleur krijgt. Sommigen vinden het grijze effect van de magneetverf muur al een heel bijzonder effect. Toch zullen de meesten kiezen voor een andere kleur. En dat kan met iedere latex muurverf op waterbasis. Welke kleur je kiest, maakt hierbij niet uit. Felle, heldere kleuren, zoals geel, rood, blauw, groen, hebben veel minder dekking. Dit komt door de transparantere pigmenten die in deze kleuren gebruikt worden, om de mooie helderheid of felle kleur te kunnen krijgen. Deze kleuren zal je misschien meerdere keren moeten oververven.

Nu je de topkleur aan gaat brengen, plak je eerst weer de randen af met het afplakband voor kwetsbare ondergronden. Nu doe je dit een paar millimeter onder het einde van de grijze vlak. Zo weet je zeker dat je geen grijze randjes overlaat. Wanneer je de hele muur een nieuw kleurtje geeft, hoef je hier natuurlijk minder goed op te letten. Dan verf je gewoon alles mee wat nodig is. Ook tussen de eindlagen laat je de latex muurverf weer vier uur drogen. Na de laatste laag wacht je weer een volle dag voordat je op je magneetmuur magneten gebruikt.

Bestaat magneetverf in het wit?

Het zou natuurlijk veel gemakkelijker zijn om witte magneetverf te gebruiken, als je de rest ook wit schildert. Of een magneetverf in kleur gebruiken in de kleur die je zelf kiest. Jammer genoeg is dat niet mogelijk. Magneetverf in een kleur kan namelijk niet gemaakt worden. Dat komt door het ijzerpoeder of de metaal-vervangende stof die gebruikt wordt. Dat is donkergrijs van kleur. Van iets dat grijs is, kan geen wit gemaakt worden. Simpel gezegd: daar kan geen kleurstof tegenop. Om die reden zal je nergens magneetverf in het wit of in een kleur vinden.

Een (los) DIY magneetbord maken

Ongeveer dezelfde handleiding kun je gebruiken voor het maken van een los magneetbord. Want het principe van het aantal lagen verf en de afwerking is precies hetzelfde. Hoewel je een los magneetbord waarschijnlijk liever een andere finish geeft. Wat je ook als afwerking gebruikt, eigenlijk is bijna alles mogelijk zolang het maar acrylverf (verf op waterbasis) is. Het voordeel van acrylverf dat je waarschijnlijk wel kent van houtverf, is dat het minder snel krassen en vegen geeft als de muurverf.

Wanneer je een los bord neemt, gebruik dan bij voorkeur mdf als ondergrond. Dat is mooi glad materiaal. Hoe gladder de ondergrond is, hoe beter de magneten zullen werken. Voor het maken van een magneetbord van mdf hebben we al eerder een stappenplan geschreven.

Een magneet muur in de kinderkamer

Magneetmuur kinderkamer met magneetverf

Een magneet muur in de kinderkamer is natuurlijk ook heel erg tof! Zoals hier op de foto, waar aan de onderzijde een strook met magneetverf is behandeld, waarna er een mooie diepe kleur overheen is gezet. Het past zo precies in de sfeer en de stijl van de kinderkamer en doordat voor deze hoogte is gekozen, is het ook heel gemakkelijk voor de kids om er een hoop plezier van te hebben. Zelf op de babykamer kan magneetverf probleemloos worden gebruikt. Na droging is de verf volledig gifvrij en bevat geen schadelijke stoffen meer.

Maak van je magneet muur een magnetisch krijtbord

Een tweede idee is om je magneetmuur om te toveren tot een handig krijtbord. En dat nog eens zonder extra werk. Want als je wilt dat er met krijtjes op de magneetmuur geschreven en getekend kan worden, dan hoef je maar één ding aan te passen! Je gebruikt dan als toplaag geen latex of acrylverf, maar schoolbordverf. De schoolbordverf gebruik je in minimaal twee lagen als finish en na droging kun je er naar hartenlust al je creaties op kwijt.Misschien denk je nu dat een zwart vlak maar saai is. Maar dan weet je waarschijnlijk nog niet dat schoolbordverf in allerlei leuke en hippe kleuren te koop is! Van grijs tot felroze of van wit tot diepblauw. Er is van alles te koop. Let er dan wel op dat je voor krijtjes kiest met genoeg contrast op de ondergrondkleur. Sommige kleuren zullen niet goed zichtbaar zijn.De schoolbordverf breng je in minimaal twee lagen op. Je doet dit kruislings, wat zeggen wil dat je de eerste laag van boven naar beneden rolt, en na droging de volgende laag van links naar rechts. Dit geeft een sterker systeem en minder snel slijtage van het krijtstof. Na een tijd zul je merken dat krijt misschien wat minder goed blijft zitten. Dat komt door het krijtstof, dat je bord steeds een beetje polijst. Maak je geen zorgen, het zal lang duren voordat je dit gaat merken. En misschien ben je dan alweer toe aan een andere inrichting van je kamer?
ONZE WINKEL IN EDE

is maandag t/m vrijdag geopend zodat je onze magneten kunt ervaren.

GRATIS VERZENDING

bij bestellingen vanaf 25 euro binnen Nederland

GEMAKKELIJK RETOUR

binnen 90 dagen na ontvangst van je bestelling bij je thuis en binnen NL.

VEILIG BETALEN IN DE SHOP

via beveiligde verbindingen naar je bank