Shopping Cart

Een magnetisch bord maken

Hoe kan ik een magneetbord maken?

Een magnetisch bord maken? Leuk om te doen! Zelf een magneetbord ontwerpen en maken is geen moeilijke klus. Met een beetje fantasie en de juiste materialen kun je aan de slag. In deze handleiding helpen we je verder, zodat je goed voorbereid het beste resultaat kunt bereiken.

De materialen

Wat heb je nodig? Allereerst natuurlijk een plan. Je moet weten hoe je magnetisch bord eruit komt te zien. Dan kun je op zoek naar de juiste materialen. Voor de meeste toepassingen is MDF een heel goed product. MDF is goed te verwerken en mooi glad materiaal. In de bouwmarkt kun je deze ‘houtsoort’ gewoon op de houtafdeling vinden. Eventueel kan je het daar ook al op maat laten zagen.

Voorbehandeling

Welke houtsoort of plaatmateriaal je ook gebruikt, je moet altijd zorgen voor een goede voorbehandeling. Dat geldt ook als je magnetische muur wilt maken. Zorg ervoor dat de ondergrond schoon en egaal is. Loszittende verf of behang (op de muur) moet je eerst verwijderen. Voor onbehandeld hout, MDF of spaanplaat zal je dit eerst moeten behandelen met een geschikte primer of grondverf. DIt is om de zuiging in het materiaal op te heffen en voor een goede hechting van de verf.

Magneetverf gebruiken

Magneetmuur Met Whiteboardfolie En Magneetverf

Om ervoor te zorgen dat er een effect tot stand komt zodat je magneten op je bord kunt gebruiken, heb je magneetverf nodig. Deze speciale verf is voorzien van ijzerpoeder. Daardoor is magneetverf altijd grijs of zwart. 

Je moet meerdere lagen aanbrengen om ervoor te zorgen dat de magneten voldoende ondergrond hebben om goed te blijven hangen.
Drie lagen is echt de minimale laagdikte. 

In feite is het zo dat hoe meer lagen magneetverf je gebruikt, hoe meer ijzerpoeder er op de ondergrond zit. Dit vergemakkelijkt dus alleen maar de hechting van de magneten.(Tip: lees ook dit artikel over geschikte magneten voor magneetverf.) 

Na de magneetverf

Als je de magneetverf in voldoende lagen hebt aangebracht, kun je een kleur voor je magnetisch bord gebruiken. Dit kan met een waterbasis verf voor hout, of met muurverf als je een magneetwand rechtstreeks op de muur maakt. Het voordeel van waterbasis verf is dat het lekker snel droogt en schoon werkt. Je moet de magneetverf niet schuren. Als je dit doet beschadig je de coating waar het ijzerpoeder mee behandeld is. Die coating beschermen de ijzerdeeltjes tegen roesten.

Ook leuk: gebruik schoolbordverf in plaats van gewone verf en je hebt een magnetisch schoolbord! Kijk ook eens naar onze uitleg over het maken van een magnetisch schoolbord.

Meestal zijn twee lagen kleur genoeg om te dekken en een sterke ondergrond voor de magneten te krijgen. Tussen de eerste en eventuele tweede laag verf in de kleur moet je wel even licht opschuren voor de hechting.

Je magnetisch bord is klaar voor gebruik!

Als je deze stappen hebt doorlopen is je magnetisch magneetbord klaar om te gaan gebruiken. Nu kun je er zonder problemen je magneten op gebruiken. Wel kun je het beste de verf nog een paar dagen laten uitharden. Dat voorkomt lelijke krasjes op je bord door het gebruik van je magneetjes.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

ONZE WINKEL IN EDE

is maandag t/m vrijdag geopend zodat je onze magneten kunt ervaren.

GRATIS VERZENDING

bij bestellingen vanaf 25 euro binnen Nederland

GEMAKKELIJK RETOUR

binnen 90 dagen na ontvangst van je bestelling bij je thuis en binnen NL.

VEILIG BETALEN IN DE SHOP

via beveiligde verbindingen naar je bank