Shopping Cart

Hoe berekenen jullie de houdkracht van een magneet?

In de webwinkel vind je bij de magneten een indicatie van de houdkracht van een magneet. Dit is een indicatie, omdat de werkelijke houdkracht afhankelijk is van diverse omstandigheden. Natuurlijk is het materiaal van de magneet en de grootte ervan, van invloed op de uiteindelijke houdkracht. Maar er spelen meer factoren mee die de uiteindelijke houdkracht beïnvloeden. Die invloed kan natuurlijk positief zijn, maar ook een negatieve werking op de houdkracht hebben.

We gebruiken voor het berekenen van de houdkracht een speciale rekentool. Hierbij wordt de grondstof van de magneet, de magnetische kracht en de grootte van de magneet in de berekening meegenomen. Ook wordt in de berekening de ondergrond meegenomen. De ondergrond is belangrijk, omdat die natuurlijk een grote rol speelt in het uiteindelijke resultaat. 

In de berekeningstool gebruiken we de theoretische verbinding van de betreffende magneet op een metalen ondergrond van 1 mm dik. Maar dit is natuurlijk theoretisch. De ondergrond die uiteindelijke gebruikt wordt kan vanzelfsprekend heel anders zijn. En zo ook de samenstelling van het materiaal. Een magneetbord van metaal zal een bepaalde dikte hebben. De dikte van het metaal, maar ook samenstelling van het gebruikte materiaal is van invloed op de uiteindelijke kleefkracht. Een glasmagneetbord (een magneetbord met een glasplaat ervoor gemonteerd) heeft weer een heel andere aantrekkingskracht, doordat de glasplaat de aantrekkingskracht negatief beïnvloed. En bij magneetverf speelt een rol hoeveel lagen verf er op de ondergrond zijn aangebracht. Wie de magneten tegen elkaar gebruik zal merken dat de kleefkracht weer een stuk sterker is.

Kortom: de houdkracht betreft is de door ons benoemde houdkracht echt een indicatie. Het kan bijvoorbeeld gemakkelijk zijn om te zien hoeveel sterker een grotere magneet precies is. Wie gaag wil dat we een berekening maken op basis van de toepassing, kan natuurlijk altijd even contact met ons opnemen. Waarschijnlijk kunnen we hier een aparte berekening voor maken, beter toegespitst op de werkelijk situatie thuis.

One comment

  1. We zien op internet 2 magneten die je op de waterleiding vast binden en dan zorgen voor minder kalk. Heb hier 2 magneten wat is de manier om de trekkracht te meten. Zijn hebben het over 4000 tot 7000 gauss maar wat is dat.

Comments are closed.

KOM KIJKEN IN WAGENINGEN

om al onze magneten te kunnen zien en te ervaren. Wel eerst even bellen!

GRATIS VERZENDING

bij bestellingen vanaf 25 euro binnen Nederland

GRATIS RETOURNEREN

binnen 90 dagen na ontvangst van je bestelling bij je thuis en binnen NL.

VEILIG BETALEN IN DE SHOP

via beveiligde verbindingen naar je bank