Magneetverf en magneten

Magneet Magneetjes Neodymium magnet magneetjeswinkel

Magneetverf en magneten

Wat je moet weten over magneetverf en magneten

Het is weer helemaal hip en je komt het overal tegen: magneetverf. Maar er is ook veel twijfel bij klanten die bij ons graag magneten willen bestellen. Zijn de magneetjes wel geschikt voor gebruik op magneetverf? Soms is die vraag ook ingegeven door een slechte ervaring. Magneetjes die zomaar weer naar beneden glijden of magneten die niet eens een papiertje vast kunnen houden. Wat is hier de oorzaak van? Ligt het aan de magneetverf, of ligt het aan de magneetjes? Hier een eerlijk antwoord.

Is magneetverf magnetisch?

Laten we eerst dieper ingaan op de vraag wat magneetverf precies is. Want ook de naam die de verf mee heeft gekregen leidt bij velen tot verwarring. Misschien moeten we eerst benoemen wat magneetverf niet is. Magneetverf is geen magnetische verf. Terwijl dat vaak door veel leveranciers en winkels wél wordt gesuggereerd. Hieronder een voorbeeld van advertenties die je zoals tegenkomt als je op Google zoekt naar ‘magnetische verf‘:

Magnetische verf

Niet goed. Zo vinden wij. Want je moet als je appels verkoopt, niet zeggen dat het peren zijn. En magneetverf is (nogmaals) géén magnetische verf.

Iets dat magnetisch is, dat blijft kleven op metaal. Een magneet is magnetisch. Dat is voor niemand een verrassing. Op Wikipedia kun je een heel helder verhaal vinden over wat magnetisme precies is.

Maar in het geval van magneetverf is het niet zo dat je een ijzer oppervlakte, een metalen plaatje, een sleutel of een ijzeren licht voorwerp, op de ondergrond kunt laten blijven kleven. Toegegeven, de naam ‘magneetverf’ doet dit wel vermoeden. Maar het tegenovergestelde is waar.

We benadrukken dit omdat het belangrijk is dat je weet waar de verf wél geschikt voor is.

Wat is het dan wel?

Magneetverf is een waterbasis verf. Je kunt het vergelijken met een dispersie muurverf. Hier wordt door de fabrikant ijzerpoeder aan toegevoegd. Doordat de verf een grote hoeveelheid ijzerpoeder meegekregen heeft is het in staat om magneten of magnetische voorwerpen aan zich te binden. Dit gebeurt dus vanuit het magnetisch veld. Een magnetisch veld dat niet de verf ‘maakt’, maar het object dat je er aan vast houdt.

Is die verf sterk genoeg voor mijn magneten?

Magneetverf Extra Strong 1 literDat is natuurlijk de belangrijkste vraag. Want als je met magneetverf aan de slag gaat wil je natuurlijk wel dat het goed werkt. Zeker als je een grotere muur met de verf gaat behandelen, omdat je een groot schoolbord of whiteboard wilt maken waar je ook magneten op kunt gebruiken.

Soms is de eerste gedachte van klussers die een groter oppervlakte met de verf hebben geverfd en de magneetjes naar beneden zakken, dat de magneetverf niet sterk genoeg is. Maar dat is eigenlijk nog maar de vraag. In de meeste gevallen zijn de gekochte magneten namelijk gewoon niet sterk genoeg. Magneten zijn er in vele soorten, maten en kwaliteiten. Er zijn verschillende sterktes in magneten. De gewone ‘huis, tuin en keuken’ magneten zijn inderdaad in veel gevallen niet sterk. Een voorbeeld zijn de souvenirs, de typische magneetjes die je kunt kopen in cadeauwinkels, een souvenirshop of bij de sigarenhandel. Dit type magneet is vaak zwart of grijs. Deze magneetjes zijn eigenlijk ook niet bedoeld om iets vast te kunnen houden. Ze zijn meer voor de sier. Dit soort magneten zijn niet geschikt om te gebruiken.

Ik wil de beste magneetverf

Gebruik Neodymium magneetjes

Neodymium magneetjesDat is het geheim. Neodymium magneten zijn er in verschillende sterktes, maar het zijn de sterkste magneten die onze aarde ons levert. Een sterkere magneet bestaat eenvoudigweg niet. Deze soort is bij uitstek geschikt voor gebruik op de wand of het oppervlakte dat je met de verf hebt behandeld. Mocht je dus te maken hebben met het probleem dat je magneten langzaam maar zeker naar beneden glijden, controleer dan eerst of je magneet wel sterk genoeg is.

Mocht dit niet het probleem zijn, dan kan het natuurlijk ook best aan de magneetverf liggen. Maar ook dan is het goed om eerst te bekijken hoe je de verf hebt aangebracht. Want de verf moet altijd in meerdere lagen aangebracht zijn. Eén laag is gewoon onvoldoende. Dit komt door het ijzerpoeder, waar we het eerder over gehad hebben. Dat ijzerpoeder breng je vloeibaar aan. Dat moet in meerdere lagen gebeuren. Zo bouw je laagdikte op. En een goede laagdikte heb je nodig om genoeg ijzerpoeder op het object aan te brengen. Te weinig ijzerpoeder zorgt voor een te schraal oppervlakte metaal. En je hebt natuurlijk wel een goede laag ijzerpoeder nodig om het effect van een metalen plaat na te kunnen bootsen.

Magneetverf kopen, waar let ik op?

Natuurlijk zijn er ook verschillende kwaliteiten magneetverf in de winkels te koop. De bouwmarkt verkopen het vaak van een eigen merk. Zelfs de Action heeft het in het assortiment opgenomen. Maar net zoals dat bij magneten geldt, ook in deze verf zijn er kwaliteitsverschillen. Hoe kun je het kaf van het koren scheiden?

Allereerst de prijs. Een goede magneetverf is niet goedkoop. Voor een echt goede magneetverf betaal je al snel 40 tot 50 euro per liter. Kom je verf tegen die minder dan 35 euro kost? Bedenk dan goed wat je ermee wilt. Moet het echt magneten goed kunnen laten zitten en moeten die magneten bij voorkeur ook nog iets vast kunnen houden? Ga dan niet voor die pot verf, maar voor het duurdere alternatief. Dat is hoe dan ook het beste advies dat we je kunnen geven. En de beste tip die we je kunnen geven? Koop onze Magnetic Paint Extra Strong, dat is de allerbeste die er is!

Heb je nog een vraag?

We geven je graag antwoord! Vul gerust het formulier in wanneer je meer wilt weten of advies nodig hebt. Onze medewerkers zullen je zo snel mogelijk antwoorden!

Contact
Voor en achternaam
Schrijf hier je vraag of bericht aan MagneetWinkel.nl
Trefwoorden ,