\n\n\n
Shopping Cart

De beste magneten

Magneten zijn er in veel soorten, maten en kwaliteiten. Daarom vraag je misschien wat de beste magneten zijn. Omdat er zoveel verschillen zijn en niet elke magneet geschikt is voor dit doel, helpen we je graag wat meer op weg!

Er zijn veel verschillen in magneten die te koop zijn in de winkels en op internet. Wie een goede magneet zoekt, kan al snel verdwalen in het enorme assortiment dat overal aangeboden wordt. In speelgoedzaken, hobbyzaken en huishoudwinkels vind je al diverse magneten die verkocht worden voor op bijvoorbeeld koelkasten. Maar zijn deze koelkastmagneten geschikt voor het doel waar je die voor wilt gebruiken? Dat ligt helemaal aan de sterkte van de magneet. Want niet alle soorten zijn allemaal even sterk.

De magnetische kracht hangt af van verschillende factoren. Daarbij is de grondstof van een magneet het meest bepalend. Als je wat dieper ingaat op de kwaliteit van de magneten die het meest verkocht worden, zie je vooral de grondstoffen ferriet en neodymium magneten het meest. Welke van de twee het best voldoen hangt natuurlijk samen met het doel waarvoor je ze gebruikt. In de meeste gevallen voldoet een ferriet magneet het best als het puur gaat om decoratie. Daarom zijn koelkastmagneten meestal van het goedkopere ferriet gemaakt. Heb je de beste magneten nodig die te krijgen zijn, dan kom je uit bij de Neodymium magneten.

Twee kwaliteiten

Grofweg kun je dus twee kwaliteiten onderscheiden:

  • De onderkant van de markt; Ferriet magneet – meestal verkocht als koelkastmagneet.
  • De zwaardere magneet; Neodymium magneten – in sommige zwaardere kwaliteiten zelfs industrieel toegepast.

Magneetjes van Ferriet zijn altijd zwart. Daar kun je de grondstof het snelst aan herkennen. Afhankelijk van de toepassing wordt deze voor particuliere (niet professioneel zoals in de industrie) het meest gebruikt als decoratie magneet. Dat komt omdat de grondstof goedkoop is, waardoor de prijs van de magneet ook lager gehouden kan worden. Een betaalbare souvenir voor aan de koelkast heeft dus vrijwel altijd een zwarte ferriet magneet in zich verwerkt gekregen.

Neodymium is een grondstof die juist in de industrie veel gebruikt wordt. Deze magneten kunnen zo sterk zijn dat ze in bepaalde maten met gemak honderden kilo’s kunnen dragen. Je begrijpt dat hierdoor niet zomaar elke Neodymium magneet geschikt is voor decoratief gebruik! Maar juist waar decoratie (en daarmee het ‘design’) belangrijk is, kan een Neodymium magneet juist weer heel erg geschikt zijn. Daardoor is een kleine, minder opvallende of netjes weggewerkte magneet juist weer heel erg geschikt. De beste magneten zijn altijd van Neodymium. 

Neodymium magneet

Ferriet magneten zijn meestal niet goed geschikt als je een zwaardere kwaliteit magneet zoekt. Dat komt doordat de kracht van hobbymagneten vaak niet sterk genoeg is. Deze soort raden we daarom ook af, om te voorkomen dat je teleurgesteld raakt.

Neodymium magneten zijn dus veel meer geschikt. De grondstof van Neodymium komt uit China. Hier worden de magneten dus ook geproduceerd. Deze kwaliteit is zilverkleurig, in plaats van de zwarte ferriet. Vaak is een heel klein magneetje al geschikt om voldoende houvast te krijgen op magneetverf. Dat komt echt door de enorme kracht van Neodymium. Maar ook in Neodymium zijn er verschillende sterktes te krijgen. In onze webshop hebben we hiervoor een onderscheid gemaakt door middel van verschillende productgroepen. De beste magneten met de zwaarste sterkte in onze webshop vind je hier.. Die kunnen op een goede ondergrond soms tot wel meer dan een kilo (of wat) op hun plaats houden!

Is dat nog niet genoeg? Er zijn ook magneten die zelfs dit nog ruimschoots weten te overtreffen! Kijk dan bijvoorbeeld eens naar deze supersterke magneet met haak. Deze button magneet heeft zoveel kracht dat het zelfs 18 kilo kan houden! Maar hierbij moet natuurlijk ook gewaarschuwd worden. De kleefkracht is namelijk zo sterk, dat dit behoorlijk wat spanningsverschil zal opleveren. Pas hierbij dus ook goed op, want een té sterke magneet heeft ook nadelen!

Gevaar voor kinderen?

Zijn magneten gevaarlijk voor kinderen? Hoe kleiner de magneet is, hoe gemakkelijker ze ingeslikt kunnen worden. Dat is natuurlijk gevaarlijk. Een Neodymium magneetje kan natuurlijk loslaten uit de deco-magneet en op de grond vallen. Pas dus daarom wel goed op. Dit soort magneetjes is zeker geen speelgoed!

Gevaar voor apparaten?

Veel klanten vragen zich af of magneten invloed kunnen hebben op elektrische apparaten die je in huis hebt. Want als je op zoek bent naar de beste magneten, kom je vanzelf in de zware kwaliteit terecht die een hoge kleefkracht hebben. Pacemakers en gehoorapparaten kunnen door magneten worden gestoord. Let hierbij dus op of je er iets van merkt. Maar dat is meer een zekerheidsvoorbehoud, dan dat er direct zeer schadelijke effecten zullen optreden. Ferriet magneten zijn minder sterk dan Neodymium magneten en kunnen daardoor sneller in de buurt van apparaten worden gebruikt. Een zekerheidsafstand is echter bij allebei de magneetsoorten aanbevolen.

Geluidsapparatuur, televisies en andere elektrische apparaten zullen niet snel gestoord worden. Maar ook hier kan bij een zeer sterke magneet wel een effect zijn. Ook dan is enige afstand de beste oplossing. Wat wel heel belangrijk is: pasjes, zoals pinpassen en creditcards zijn wél heel gevoelig voor magneetjes. De informatie uit de magneetstrip op de kaart kan leeg getrokken worden, zodat de kaart door kaartlezers niet meer te lezen is. Dat is natuurlijk heel vervelend, want een nieuwe kaart moet dan weer bij de bank aangevraagd worden. Houd je portemonnee dus altijd gescheiden van alles wat een magneet in zich heeft. Dit voorkomt problemen!

Bekijk voor meer informatie over het gebruik van Neodymium magneten ook eens ons veiligheidsblad voor meer informatie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

ONZE WINKEL IN EDE

is maandag t/m vrijdag geopend zodat je onze magneten kunt ervaren.

GRATIS VERZENDING

bij bestellingen vanaf 25 euro binnen Nederland

GEMAKKELIJK RETOUR

binnen 90 dagen na ontvangst van je bestelling bij je thuis en binnen NL.

VEILIG BETALEN IN DE SHOP

via beveiligde verbindingen naar je bank